FLĄDRA
Płastuga o żółto-brązowym zabarwieniu tej strony ciała na której umieszczone są oczy i jasnym zabarwieniu strony brzusznej. Występuje we wszystkich wodach przybrzeżnych Europy. Flądra dorasta do ponad 50 cm długości, jednak najsmaczniejsze są okazy mniejsze. Flądry mają bardzo smaczne, wyjątkowo chude mięso.

PSTRĄG
Ryba słodkowodna z rodziny łososiowatych zamieszkuje czyste, dobrze natlenione wody rzek i jezior. Mięso pstrąga jest lekko różowe, delikatne, zawiera małe ilości tłuszczu i jest mało ościste.

REKIN (KOLEŃ)
Rekin jest żarłocznym drapieżnikiem. Występuje w wodach słonych całego świata, żywi się przede wszystkim makrelami i śledziami, mięso rekina jest białe, ubogie w tłuszcze, smaczne, stosunkowo twarde, dobrze znosi ostre przyprawy.

KARGULENA
Ryba zimnowodna, drapieżna, występuje w Morzach Beringa i Barentsa. Ryba o smacznym, delikatnym, chudym mięsie.

ŁOSOŚ EUROPEJSKI (KRÓLEWSKA RYBA)
Mięso o barwie różowej. Wyróżnia się doskonałym smakiem będąc jednocześnie delikatnym. Łososia jada się na surowo, marynowanego lub wędzonego, w potrawach podawanych na gorąco jak i na zimno.

SOLA (PODESZWICA)
Występuje w Oceanie Atlantyckim, Morzu Północnym i Morzu Śródziemnym. W kuchni francuskiej uważa się ją za rybę wykwintną. Mięso soli jest białe, delikatne, jędrne, chude, łatwo oddziela się od ości.

TUŃCZYK
Ryba morska, zasiedla głównie wody tropikalne Oceanu Atlantyckiego i Spokojnego. Mięso tuńczyka jest jędrne, bardzo smaczne, bogate w witaminy A i D, nieco tłuste.

ŚLEDŹ
Zamieszkuje prawie wszystkie wody świata. Należy do ryb najczęściej odławianych w światowym rybołówstwie. Mięso śledzi jest delikatne, bogate w witaminy, ale tłuste.

TURBOT (BAŁTYCKI HALIBUT)
Ryba występująca w Morzu Bałtyckim i Północnym. Jest rybą najbardziej cenioną na rynku skandynawskim. Mięso jest białe, bardzo delikatne, średnio tłuste.

SANDACZ
Ryba z rodziny okoniowatych, występuje w wodach śródlądowych, oraz w słonawych wodach przybrzeżnych. Ryba o długości od 50 do 80 cm ważąca od 1 do 3 kg, mięso sandacza jest smaczne, chude, średnio ościste.

WĘGORZ
Zamieszkuje płytkie przybrzeżne wody morskie, rzeki, jeziora i stawy. Mięso węgorza jest soczyste, smaczne, zawiera znaczne ilości tłuszczu ok. 20%.

DORSZ BAŁTYCKI (POMUCHLA)
Dorsz należy do ryb drapieżnych. Występuje w głębinach Zatoki Gdańskiej i Zatoki Gotlandzkiej. Mięso dorsza jest białe, delikatne, o specyficznym zapachu, zawiera niewiele tłuszczu i jest bardzo smaczne.

HALIBUT
Ryba należąca do rodziny flądrowatych. Występuje w Oceanie Atlantyckim i Spokojnym. Ryba drapieżna. Mięso halibuta jest białe, delikatne, bardzo smaczne i średnio tłuste.

KARMAZYN
Ryba morska, drapieżna, zamieszkuje wody Północnego Atlantyku i Morza Barentsa. Mięso jest białe, miejscami różowawe, średniotłuste.